Mikrofonlar Hakkında Bilgilendirme

Tabbed content can be added easily using Visual Element in Page Builder

Kutupsal desenlerine göre mikrofonlar
  • Omnidirectional

    Omnidirectional (çok yönlü) mikrofonlar, mikrofonun her tarafından veya yönünden sesi eşit kazançla toplayan mikrofonlardır. Bu tip mikrofonlarla kayıt yapılırken, bir kullanıcının mikrofona ön, arka, sol veya sağ taraftan konuşması ses kaydında bir fark yaratmaz

    Çok yönlü mikrofonlar, yönsüz mikrofonlara göre bazı durumlarda daha avantajlıdır, çünkü ses kaydının yönselliğinde daha fazla esneklik sağlarlar. Yine belirtildiği gibi, bir kullanıcı mikrofonun herhangi bir tarafından konuşabilir ve yine de her taraftan iyi kazanç elde edecektir. Bu, sesin birden fazla yönden kaydedilmesi gereken uygulamalarda çok faydalı olabilir. Buna bir örnek, önünde bir grup müzik aletinin olduğu ve arkasında bir şarkı korosunun olduğu bir müzikal performans olabilir. Tek yönlü bir mikrofon, enstrumanlardan ikisinden ancak birinin sesini iyi bir şekilde algılarken çok yönlü bir mikrofon her iki enstrumanın sesinide iyi bir şekilde algılayacaktır.

  • Unidirectional

    Unidirectional (tek yönlü) mikrofonlar, yalnızca mikrofonun belirli bir yönünden yüksek kazanç ile sesi alan mikrofonlardır. Bu nedenle, kullanıcı tek yönlü bir mikrofona konuşuyorsa, kayıttan iyi bir şekilde yararlanmak için mikrofonun doğru yönüne konuşması gerekir.

    Ses kaynağı yanlardan arkaya doğru ilerledikçe mikrofonun ses kazancı azalır. Tek yönlü mikrofonlar, kaydedilecek hedef ses kaynağının doğrudan mikrofonun önünde olduğu, odada yanlarda ve arkada olabilecek diğer tüm seslerin istanmediği uygulamalarda kullanılır. Örnek olarak, bir profesör sınıfta ders anlatırken kendi sesi öğrencilerden gelebilecek seslere göre daha yüksek kazançla kaydedilecektir.

  • Cardioid

    Kardioid Mikrofonlar, önden ve yandan yüksek, ancak arkadan gelen sesleri zayıf algılayan mikrofonlardır. Kardioid mikrofon ailesi yaygın olarak vokal veya konuşma mikrofonları olarak kullanılır, çünkü mikrofon diğer yönlerden gelen sesleri reddetme konusunda oldukça başarılıdır. Bu mikrofonlar, yüksek ses basıncı ile daha verimli çalışabildiği için ses kaynağına çok yakın bir yerde konumlandırılarak kullanılır. Vokallerin kullandığı el tipi mikrofonlar bu guruba girmektedir.

    Örnek olarak, bir şarkıcının önde şarkı söyleyebildiği müzikal performans olabilir, mikrofonun arkasında kalan izleyici kitlesinin sesi algılanmazken vokalin, yanlardaki gurupların ve enstrumanların sesleri ön plana çıkarak istenilen ses elde edilir.

  • Supercardioid, Hypercardioid ve Subcardioid

    Bir hypercardioid mikrofon, kardiyoide benzer ancak kardiyoid den biraz daha hassas bir ön alana ve az da olsa arka yönde hassasiyete sahiptir.

    Supercardioid mikrofon, hypercardioide benzer ancak hypercardioid den biraz daha hassas bir ön alana ve az da olsa arka yönde hassasiyete sahiptir.

    Subcardioid mikrofonlar omnidirectional mikrofonlara çok benzer polariteye sahiptir, omnidirectional mikrofon tüm yönlerden gelen sesleri aynı hassasiyette alırken subcardioid mikrofon arka yönden sesleri biraz daha düşük seviyede alır.

  • Bi-directional

    Bi-directional (çift yönlü) mikrofonlar, elemanın hem önünden hem de arkasından eşit olarak ses alır. Ribbon (şerit) mikrofonların çoğu bu düzendedir. Sadece ön ve arka baskıdaki değişime tepki verirler; tam yandan gelen ses ön ve arkaya eşit şekilde ulaştığından, basınçta hiçbir fark yoktur ve bu nedenle o yönden gelen sese duyarlılık yoktur.

    Çift yönlü mikrofonlar, sesin mikrofonun önünden ve mikrofonun arkasından kaydedildiği, yanlardaki seslerin istenmediği uygulamalarda kullanılır. Buna bir örnek, bir profesörün izleyicilere ders verdiği ve onlardan soru kabul ettiği soru-cevap sunumudur. Bir mikrofonun profesörün konuşmasını önden ve seyirciden arkadan sorulan soruları alması gerekir. Bu çift yönlü mikrofonların gerekli olduğu pratik bir örnektir.

  • Shotgun

    Shotgun (av tüfeği) mikrofon, doğru kayıt için doğrudan hedef ses kaynağına yönlendirilmesi gereken çok yönlü bir mikrofondur. Av tüfeği mikrofonları tek yönlü mikrofon kullandıklarından, ses kaynağı doğrudan önündeyken sesi iyi alır, ancak ses kaynağı yanlara ve arkaya taşındığında sesi çok daha düşük almaya başlar.

    Av tüfeği mikrofonlarının avantajı, doğrudan öndeki ses kaynağına odaklanmaları ve sesi yüksek kazançla yakalamaları ve ortamdaki yanları veya arkaya gelebilecek sesleri çok düşük tutmalarıdır. Bu avantajlıdır, çünkü çevrede mevcut olabilecek diğer istenmeyen sesleri göz ardı ederek, yalnızca kullanıcının istediği sesi, doğrudan önünde istediği şekilde alabilmektedir.

Mikrofon Çeşitleri
  • Yaka Mikrofonları

    Yaka mikrofonları konuşmacının yakasına takılan ve kişinin sesinin ön planda olması gereken durumlarda kullanılabilir. Mikrofon ağız kısmına yakın konumda olduğundan konuşmacının sesi çevre gürültüsüne oranla büyük ölçüde ön plana çıkacaktır. Birden fazla konuşmacı olduğu durumlarda tüm konuşmacılarda yaka mikrofonu bulunması gerekmektedir.

  • Shotgun Mikrofonlar

    Shotgun mikrofonlar genellikle dslr makineler ile video kameraların üstüne takılan ve birden çok konuşmacının veya ortam sesinin kayıt altına alınmasının istendiği durumlarda kullanmaya uygundur. Mikrofon polaritesine göre değişmekle beraber genellikle mikrofonun ön kısmındaki yaklaşık 3 metre mesafeye kadar olan sesleri sağlıklı biçimde algılamak üzere tasarlanmış mikrofonlardır.

  • El Mikrofonları

    El mikrofonları tamamen konuşmacının sesinin ön planda olması gereken durumlarda kullanılabilir. Mikrofon ağız kısmına yakın konumda olduğundan konuşmacının sesi çevre gürültüsüne oranla büyük ölçüde ön plana çıkacaktır.

  • Stüdyo Mikrofonları

    Stüdyo mikrofonları geniş aralıklı frekans tepkisine sahip yüksek kaliteli mikrofon kapsülleriyle donatılmıştır. Polarite ayarları sayesinde kullanım amacına uygun ayarlanabilir. Profesyonel stüdyo ortamlarında sesli ve genel enstrüman çekimi için mükemmeldir.

  • Boom Mikrofonlar

    Boom mikrofon setleri iç ve dış çekimlerde rüzgar ve titreşimlerden veya bunun gibi etkenlerden meydana gelen gürültüleri azaltmak amacıyla, ayrıca uzak alanlardan kadraja girmeden mikrofonu oyunculara veya konuşmacılara yakın tutabilmek amacıyla kullanılan kullanılır. Boom setleri shotgun mikrofon, boom sopası ve titreşim engelleyici rüzgarlık olmak üzere üç parçadan oluşan setlerdir.

  • Cep Telefonu Mikrofonları

    Telefon uyumlu mikrofonları teknik olarak kamera mikrofonlarından ayıran özellik bağlantı noktasının farklı olmasıdır. Telefonlarda kulaklık ve mikrofon girişi tek konnektördedir bu yüzden kullanılacak mikrofonun konnektörü telefonlara uyumlu olan TRRS tipi bağlantılı olmalıdır. Bu bölümdeki mikrofonlarımız direkt olarak telefonlarda kullanılabilecek şekildedir.

Mikrofon Tipleri
  • Electret condenser

    Bir electret mikrofonu, içinde kalıcı bir şarj olacak şekilde gelen bir tür condenser mikrofonudur. Tüm mikrofonlar, sesin çalışması ve kaydedilmesi için bir çift şarjlı plakaya (pozitif ve negatif plakalar) ihtiyaç duyar. Genel condenser mikrofonlar önceden şarj edilmez, ancak mikrofonun çalışmasını sağlamak için mikrofonun diyaframını şarj etmek için harici bir voltaj gerekir. Electret mikrofonlar ise kalıcı bir dahili şarjla birlikte gelir.

    Electret mikrofon, condenser mikrofonunun bir çeşididir. Diyaframı şarj etmek için harici bir voltaj kaynağına ihtiyaç duymak yerine, bir electret mikrofonu iletken bir metal arka plaka ile paralel yerleştirilmiş kalıcı olarak yüklenmiş bir plastik eleman (electret) kullanır.

  • Dynamic

    Dinamik mikrofon (hareketli bobin mikrofonu olarak da bilinir) elektromanyetik endüksiyonla çalışır. Sağlam, nispeten ucuz ve neme karşı dayanıklıdır. Bu, geri bildirimden önce potansiyel olarak yüksek kazançlarıyla birleştiğinde, onları sahnede kullanım için ideal kılar.

    Dinamik mikrofonlar, hoparlördekiyle aynı dinamik prensibi kullanır, sadece tersine çevrilir. Daimi bir mıknatısın manyetik alanına yerleştirilmiş küçük hareketli bir endüksiyon bobini diyaframa bağlanır. Mikrofonun ön camından ses girdiğinde, ses dalgası diyaframı hareket ettirir. Diyafram titreştiğinde, bobin manyetik alanda hareket eder ve bobinde elektromanyetik indüksiyon yoluyla değişken bir akım oluşturur. Tek bir dinamik membran tüm ses frekanslarına doğrusal olarak yanıt vermez. Bu nedenle, bazı mikrofonlar, ses spektrumunun farklı bölümleri için çoklu membranlar kullanır ve daha sonra ortaya çıkan sinyalleri birleştirir. Çoklu sinyalleri doğru bir şekilde birleştirmek zordur; Bunu yapan tasarımlar nadirdir ve pahalı olma eğilimindedir. Öte yandan, ses spektrumunun izole edilmiş bölümlerine yönelik daha özel bir şekilde tasarlanmış birkaç tasarım vardır.

  • Ribbon

    Ribbon (şerit) mikrofonlar, manyetik bir alanda asılı, ince, genellikle oluklu bir metal şerit kullanır. Şerit, mikrofonun çıkışına elektriksel olarak bağlanmıştır ve manyetik alan içindeki titreşimi elektriksel sinyal üretir. Şerit mikrofonlar, her ikisi de manyetik indüksiyonla ses üreten anlamda hareketli bobin mikrofonlarına benzer. Temel şerit mikrofonlar, sesi her iki yönde de açık olduğu için sesi iki yönlü düzeninde algılar. Ayrıca, şerit çok daha az kütleye sahip olduğundan, ses basıncından ziyade hava hızına cevap verir. Simetrik ön ve arka alma normal stereo kayıtta sıkıntı yaratsa da, yüksek yan reddi, bir şerit mikrofonu yatay olarak, örneğin zillerin üstünde konumlandırarak avantaj sağlamak için kullanılabilir, böylece arka lob sadece sesi zillerden alır.